blank

6 -1 = 5 x zbyvající zatím F-16tky Ukrajiny, ale berme tohle v klidu každé přezbrojení a tedy i přeškolení doprovází porodní bolesti

31. 8. 2024 Vyp Od Jan Novák, Kassandra

Ukrajina nedávno utrpěla další ztrátu, když došlo k havárii jednoho z nově dodaných stíhacích letounů F-16. Tento incident se odehrál 26. srpna 2024 během intenzivního ruského raketového a leteckého útoku na Ukrajinu. Pilot, který při této nehodě přišel o život, byl identifikován jako Oleksii Mes’, jeden z ukrajinských hrdinských pilotů, kteří se postavili ruským silám. Před svou smrtí se mu podařilo sestřelit tři ruské křižující střely a jedno útočné UAV, čímž zachránil mnoho životů.

Ukrajinské letectvo, které teprve nedávno začalo zavádět americké F-16 do své flotily, bylo touto ztrátou těžce zasaženo. Jedná se o první ztrátu tohoto typu letounu v ukrajinských rukou, přičemž F-16 měla být klíčovou součástí modernizace ukrajinského letectva a jejich snahy o vyrovnání se ruské letecké převaze. Ačkoli jsou F-16 velmi schopné stroje, zrychlené zavedení těchto letounů do služby a omezený čas na výcvik pilotů mohly přispět k vyššímu riziku nehod.

Ukrajinské letectvo otevřeně přiznalo, že zatím nedosáhlo plné kontroly nad těmito moderními letouny, a upozornilo, že dosažení vzdušné nadvlády nebude možné pouze díky těmto stíhačkám. Bude nutné nasadit širší spektrum technologií, včetně elektronického boje a pokročilých radarových systémů.

Tato ztráta je nejen finančně nákladná, ale také znamená nenahraditelnou ztrátu zkušeného pilota, což může mít dlouhodobý dopad na schopnosti ukrajinského letectva v boji proti ruským silám.

Ukrajina pokračuje ve snaze posílit své letectvo pomocí západních technologií, ale tato havárie je smutnou připomínkou toho, že válka stále představuje značná rizika, nejen na bojišti, ale i při operacích spojených s technikou a výcvikem ​(The Aviationist,RadioFreeEurope/RadioLiberty).