blank

Situace v Rudém moři a kolem Husíjů, Íránu a Izraele, stejně jako vztahy NATO, Ruska a EU

9. 9. 2024 Vyp Od Jan Novák, Kassandra

Aktuální situace v Rudém moři a kolem Husíjů, Íránu a Izraele, stejně jako vztahy NATO, Ruska a EU, se v posledních týdnech a měsících vyvíjí velmi dynamicky.

Rudé moře a Húsíové

Rudé moře je klíčovou námořní trasou, kudy prochází značná část světového obchodu, včetně ropy. V posledních měsících došlo k eskalaci napětí v této oblasti kvůli činnosti jemenských Húsíů, kteří jsou podporováni Íránem. Husíjské ozbrojené síly čelí koalici vedené Saúdskou Arábií, ale nedávné útoky na lodě a infrastrukturu v Rudém moři naznačují jejich pokusy destabilizovat námořní obchod. Jejich cílem je zřejmě narušit ropné toky a zvýšit tlak na své protivníky.

Írán a Izrael

Napětí mezi Íránem a Izraelem se dlouhodobě soustředí na íránský jaderný program a vojenské aktivity Íránu v regionu. V posledních měsících došlo k několika významným útokům, o kterých se spekuluje, že jsou součástí skryté války mezi oběma státy. Izrael údajně podnikl několik náletů na íránské vojenské základny v Sýrii a Írán mezitím pokračuje ve svých dodávkách zbraní Húsíům v Jemenu a libanonskému Hizballáhu, což jen dále vyostřuje situaci.

NATO, Rusko a EU

V souvislosti s válkou na Ukrajině se výrazně změnily vztahy mezi NATO, Ruskem a Evropskou unií. NATO pokračuje v posilování východního křídla a zvýšených aktivitách v oblasti Černého moře, kde Rusko opakovaně podniká vojenské provokace. Západní sankce na Rusko kvůli válce na Ukrajině stále trvají a EU se soustředí na omezení energetické závislosti na Rusku. Rusko současně hledá nové obchodní partnery, zejména v Asii, a posiluje své vztahy s Čínou a Íránem, což má dopad na širší geopolitický kontext.

Další souvislosti

Zejména v oblasti Blízkého východu se rýsují nové mocenské aliance. Spojené státy se pokouší oživit diplomatické vztahy se Saúdskou Arábií, zatímco Írán upevňuje své postavení mezi šíitskými silami v regionu. Konflikty v Jemenu, Iráku a Sýrii se často prolínají a komplikují vztahy mezi místními mocnostmi a světovými hráči.

Situace v těchto regionech je velmi napjatá, což zvyšuje riziko dalších konfliktů a destabilizace.