blank

20. Událostí ze světa i ČR od 1. do 25.června 2024

25. 6. 2024 Vyp Od Jan Novák, Kassandra

Zprávy z Česka a ze světa, přehled – Červen 2024

Zahraniční události:

  1. Globální ekonomika: Světová ekonomika se poprvé za tři roky stabilizuje, ale růst zůstává slabý ve srovnání s předcovidovým obdobím​ (mint)​.
  2. Globální oteplování: Svět se blíží k překonání nových teplotních rekordů. Existuje 80% šance, že v některém z příštích pěti let průměrná roční teplota překročí 1,5 °C nad předindustriální úroveň​ (UN News)​.
  3. Trest pro Huntera Bidena: Hunter Biden, syn prezidenta USA Joe Bidena, byl odsouzen za tři zločiny související s nelegálním vlastnictvím zbraně​ (mint)​.
  4. Izrael a Palestina: Benjamin Netanjahu rozpustil válečný kabinet kvůli odstoupení klíčového partnera z vlády, což komplikuje situaci v konfliktu s Gazou​ (mint)​.
  5. Humanitární krize v Somálsku: Spojené národy upozorňují na rostoucí humanitární potřeby v Somálsku v důsledku klimatických změn a teroristických útoků​ (UN News)​.
  6. Násilí v Súdánu: Město El Fasher čelilo útoku na porodnici, což vedlo ke smrti pracovníka lékárny a vyvolalo další výzvy k ukončení bojů​ (UN News)​.
  7. Migrace v Jemenu: Přes 200 migrantů, převážně žen a dětí, zemřelo při potopení lodi u pobřeží Jemenu​ (mint)​.

Události v Česku:

  1. Dopravní nehoda v Noidě: Autobus narazil do zdi bytového komplexu, přičemž jeden člověk zemřel a další je v kritickém stavu​ (mint)​.
  2. Teplotní rekordy: Česká republika i další země Evropy čelí extrémním teplotám. V Dillí dosáhly teploty 44,7 °C a v Biháru přes 44 °C​ (mint)​​ (mint)​.
  3. Společenské události: Herečka Kangana Ranaut darovala svému bratranci dům v Chandigarhu po jeho svatbě​ (mint)​.
  4. Zdravotnictví: Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že 53 zemí přijalo politiky na omezení trans-tuků, což ovlivňuje 3,7 miliardy lidí po celém světě​ (UN News)​.
  5. Dopady sociálních médií: Americký generální chirurg vyzval k varovným štítkům na sociálních médiích kvůli jejich vlivu na duševní zdraví mladých lidí​ (mint)​.
  6. Katastrofa v Dagestánu: Generální tajemník OSN odsoudil teroristické útoky v Dagestánu, které zasáhly několik kostelů a synagog a zanechaly 20 mrtvých​ (UN News)​.
  7. Indicko-pákistánské vztahy: Po útocích v Džammú a Kašmíru opozice vyzývá indickou vládu k přehodnocení zahraniční politiky​ (mint)​.
  8. Technologické inovace: Ola Electric obdržela schválení k IPO v hodnotě 5,500 crore, což posílí její pozici na trhu s elektrickými vozidly​ (mint)​.
  9. Tlak na snižování emisí: Zástupci WHO varovali před trvalým překročením cíle 1,5 °C, pokud vlády nepodniknou kroky k výraznému snížení emisí​ (UN News)​.
  10. Protesty v Indii: BJP lídr zemřel na infarkt během protestu proti zvýšení cen pohonných hmot​ (mint)​.
  11. Filipíny: Země se odklání od kriminalizace uživatelů drog a více se zaměřuje na léčbu a prevenci​ (UN News)​.
  12. Změny v indické vládě: Nový kabinet premiéra Modiho zahrnuje několik známých tváří z předchozích období, ale také nové ministry z koaličních partnerů​ (mint)​​ (mint)​.
  13. Přírodní katastrofy: Indie se připravuje na monzunové deště, které by měly dorazit na konci měsíce a přinést úlevu od veder​ (mint)​.

To jsou některé z nejdůležitějších zpráv z posledních dní.

blank1