blank

Fotograf, grafik a publicista bulvárem křivě obviněn ze zapálení vlastního domu způsobem odporujícím fyzikálním zákonům i pravděpodobnosti a logice.

31. 7. 2024 Vyp Od Jan Novák, Kassandra

Proč je důležité vydat tento článek?

Ne, není to jen proto, že ten fotograf, grafik a publicista jsem já. Tato pomluva není první a je už tak drzá, že to nelze přehlédnout a mávnout nad tím rukou. Minule napsali na iDNES výmysl, že jsem rozdrtil souseda autem. Tentokrát napsali v Blesku a dalších novinách o požáru, jehož vyšetřování je již ukončeno na základě řady důkazů včetně videozáznamů ve vysokém rozlišení potvrzujících přiznání mé přítelkyně, že to způsobil nedopalek její cigarety, která jí spadla na pytel s odpadem a nevšimla si, že ji zcela neuhasila. Šlo tedy jednoznačně o nehodu, ale vyznělo to úplně jinak.

Požár, při němž vyhořela jen garáž a nepojízdné auto, plus část střechy od stromů, byl nesmyslně popsán jako by vyhořel celý dům od střechy po garáž s autem. V domě však nehořela žádná místnost kromě vchodu do garáže a automobil nebyl v garáži, ale zaparkovaný před ní. Požár se šířil od jeho bezprostřední blízkosti, začalo tedy nejdříve hořet od pytle s odpadem auto a suché větve stromu, který zapálil část střechy. Je tedy vidět, že rádoby novináři si nedokážou ověřit ani tak triviální informaci, na kterou se stačí dojet podívat.

Někteří moji známí si dokonce spojili zmínku o jiném požáru ve Štěrboholech, který zasáhl přístřešek bezdomovců a bylo tam nalezeno ohořelé lidské tělo.

Tvrzení, že ohnisko požáru bylo na střeše a mezi ní a vyhořelou zahradou zůstaly místnosti netknuté, případně jen promáčené, je opravdu směšné. To je teorie skutečně hodná inteligenta a rozeného fyzika…

Berte to jako poučení, že není nikdy zbytečné vše kolem sebe, včetně sebe, pro jistotu pokud možno nepřetržitě nahrávat a online ukládat záznamy nejen lokálně, ale i do vzdálených cloudů, kde jsou lépe chráněny před zničením. Dnes již k tomu existují cenově dostupné a snadno použitelné technologie, které zajistí, aby pravda nezůstala skryta a nemohla být překrucována. Standardní doba uchování všech záznamů bývá 1 měsíc zpětně a záznamů, které jsou jako důkazy něčí neviny či viny v obdobných případech, raději navždy.

Přeji vám všem, abyste se nikdy neocitli v podobné situaci jako já – s částečně vyhořelým domem, vodou poničenou pracovnou i redakcí a shořelým autem. Vyřizování veškeré dokumentace je dostatečně nepříjemné, natož se dozvědět, že si někdo dovolí tvrdit, že jsem si dům, kde jsem přišel hlavně o svoje oblíbené auto a špičkový nový počítač, zapálil sám. To je už opravdu na zvracení.

Jednalo se samozřejmě o nehodu, přítelkyně právem dostala vysokou pokutu, protože chybu udělala. Ovšem chyba není úmysl a v tom je zásadní rozdíl. Tento rozdíl vyhodnocuje i právní řád každého státu včetně ČR. Přítelkyni samozřejmě více než pokuta mrzí způsobená škoda a problémy s tím spojené.

Přeji všem, aby se jim podobné nehody i bulvární plátky vyhýbaly velkým obloukem. Samozřejmě dávejte pozor sami, je velmi horko a sucho a v těchto podmínkách se oheň rozhoří i šíří velmi rychle. Mám na mysli jakékoliv nepříjemnosti, nejen tyto extrémní, a přeji všem hezky strávený zbytek léta.