blank

Hodiny apokalypsy stále ukazují 90 vteřin do konce

17. 10. 2024 Vyp Od Jan Novák, Kassandra

Tak zvané hodiny akopalypsy ( Doomsday Clock ) ukazují již od loňského roku 2024 pouhých 90 vteřin před dvanáctou tedy do sebezničení lidstva. Je k tomu řada důvodů a to jak klimatické změny tak hrozba jaderné války jenž se naopak zvyšuje a konflikty ať už na Ukrajině, mezi Izraelem a teroristickými skupiny či Iránem, který je podporuje nebo napětí mezi USA a Čínou , či teď nově zničení železnic i silnic, mobilizace a prohlášení KLDR, že Jižní Korea je nepřítel na kterého zautočí to neuklidňují ba naopak naznačují, že čas na hodinách by se měl přesunout blíže ke 12. hodině tedy ke konci k vlastnímu sebezničení dle mého myslím ještě optimistického názoru na 60 vteřin.

Možná však zbývá ale i méně času.
Jednoduše proto, že klima se zhoršuje rychleji než kdokoliv z pesimistů předpokládal natož optimisté a hrozba globálního i jaderného konfliktu se zvyšuje každým dnem a nic nenasvědčuje brzkému zlepšení situace i kdyz prezident Ukrajiny mluví o brzké naději na mír, o té mluvil v obdobné situaci i před rokem a na tom, že dále probíhá nemilosrdná válka se nic nezměnilo.

Po pádu SSSR vědci nastavili na “DOOMSDAY CLOCK” 17 minut před půlnocí, to byla největší vzdálenost od pravděpodobnosti sebezničení v historii existence hodin, které byly vytvořeny v roce 1947 a ukazují pravděpodobnost sebezničení lidstva, čím menší hodnota tím pravděpodobnější a bližší konec, hodnota 90 vteřin je nejmenší jaká kdy byla na hodinách nastavena a symboluzuje tedy zatím největší pravděpodobnost sebezničení za dobu existence tohoto projektu.

Hodnotu na hodinách nastavuje panel vědců z různých oborů a je samozřejmě jen symbolickým číslem, které má symbolizovat jak bezpečná nebo naopak nebezpečná situace ve světě panuje. 12 hodin, tedy půlnoc symbolizuje konec civilizace.