blank

Vyhrožování a zastrašování kvůli prozápadním postojům: Mrtvá krysa před domem redaktora

24. 6. 2024 Vyp Od Kassandra

V posledních dnech se Honza (Jan Novák), dlouholetý veřejný kritik pro-Putinovských aktivit, stal terčem dalšího stupně znepokojivého zastrašování. Před několika dny objevil před svým domem mrtvou krysu, která byla následně posunuta na více viditelné místo, aby ji nemohl přehlédnout. Tento incident považuje za jasnou hrozbu kvůli svým prozápadním postojům a kritickým článkům.

blankblankblank
1. původní místo nálezu2. posunutá krysa3. pozice u hlavního vchodu
Fotodokumentace

Fotodokumentace a detaily incidentu

Mrtvá krysa byla původně nalezena na už tak nápadném místě vedle cestičky u hlavního vchodu do redakce, ale následující den odpoledne byla záměrně přemístěna do středu cesty vedoucí k jeho domu. Tento akt vyvolal nejen u mne vážné obavy o jeho bezpečnost.

Policie nezasáhla

Navzdory závažnosti situace policie odmítla na místo přijet a situaci řešit. Tento přístup vyvolává další otázky ohledně bezpečnosti novinářů a jejich ochrany v případě zastrašování.

Proč se to děje?

Honza se již dlouhá léta věnuje kritickým článkům vůči pro-Putinovským aktivitám a zastává pevné prozápadní postoje. Jeho práce se zaměřuje na odhalování dezinformací a propagandy, což ho pravděpodobně učinilo terčem těch, kteří nesouhlasí s jeho názory.
Ostatně nejen proti těmto novinám, ale většině jeho webů jsou vedeny také již dlouho agresivní hackerské útoky, ale ty jsou z větší části neúspěšné stejně jako slovní hrozby zastřelením a další a nejen noviny tedy vycházejí dál a Jan se může věnovat i dalším aktivitám jako je projekt NULOVÁ TOLERANCE viz. https://zerotolerance.cz

Výzva k podpoře

Tímto bychom chtěli vyzvat veřejnost a další novináře k podpoře Honzy v této nelehké situaci. Sdílejte tento článek a pomozte nám vytvořit tlak na důkladné vyšetření tohoto incidentu a zajištění bezpečnosti pro všechny novináře a aktivisty, kteří čelí podobným hrozbám.

Aktualizace:

Po zveřejnění tohoto článku jsme obdrželi informaci, že soused má videozáznamy z několika dní zpět. Tyto záznamy mohou poskytnout důležité důkazy o tom, kdo mohl být zapojen do tohoto incidentu. Doufáme, že tato skutečnost odradí pachatele od dalších akcí a napomůže k zajištění bezpečnosti.