blank

Noční Útoky na Ukrajinskou Energetickou Infrastrukturu: Rusko Pokračuje v Eskalaci

22. 6. 2024 Vyp Od Jan Novák, Kassandra

Ruské raketové útoky ve třech ukrajinských regionech v noci na dnešek opět zasáhly energetickou infrastrukturu, což vedlo ke zranění nejméně dvou zaměstnanců jedné z elektráren. Informaci přineslo ukrajinské ministerstvo energetiky prostřednictvím ruské verze serveru BBC.

Podle agentury Reuters ukrajinská protiletecká obrana sestřelila 12 ze 16 raket a všech 13 dronů, které ruská armáda v noci použila k útokům na ukrajinské území. „Cílem útoků byla energetická infrastruktura v jižním a západním regionu… na východě země ostřelování přerušilo elektrické vedení,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo.

V Záporožské oblasti byli při útoku zraněni dva lidé, kteří byli převezeni do nemocnice. Podobný útok na energetickou infrastrukturu se odehrál i ve Lvovské oblasti, kde podle šéfa regionu Maksyma Kozyckého nedošlo ke zraněním.

Letecký poplach byl vyhlášen i v dalších ukrajinských regionech. Den předtím Ruské ministerstvo obrany oznámilo likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým mořem, Krasnodarským krajem a Volgogradskou oblastí během noci na pátek. Moskva rovněž uvedla, že zničila šest bezposádkových plavidel ukrajinského námořnictva v Černém moři.

Ukrajinské síly však nezůstávají pozadu. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk informoval o sestřelení všech čtyř ruských řízených střel. Ukrajina také opakovaně vrací údery na ruské cíle, včetně útoků na ruské vojenské a průmyslové objekty.

Situace zůstává napjatá a pokračující útoky mají vážný dopad na civilní infrastrukturu a obyvatelstvo na obou stranách konfliktu. Očekává se, že mezinárodní společenství bude nadále sledovat vývoj a hledat způsoby, jak zmírnit tento eskalující konflikt.