blank

Odveta za masivní Ruský útok na Kyjev, 1220 mrtvých

9. 7. 2024 Vyp Od Jan Novák, Kassandra

Úspěšné útoky drony, sklady ropy v plamenech a extrémní ztráty vojáků

Po pondělním útoku na kyjevskou dětskou nemocnici slíbil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvetu, kterou Ukrajina rychle naplnila. Na sociálních sítích se k němu přidal český dobrovolník Vasyl Kapustej, který zdůraznil připravenost ukrajinské armády způsobit okupantům značné škody.

Výsledky odvetného útoku

Podle zpráv ukrajinské agentury Unian a Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny bylo od pondělka zlikvidováno přibližně 1 220 ruských vojáků. Ukrajinská armáda také zničila desítky kusů nepřátelské techniky, včetně 19 obrněných vozů a 7 tanků.

Útoky drony na ruské cíle

Ukrajina rovněž nasadila drony, které v noci zasáhly různé cíle v Rusku. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že se podařilo zničit 38 dronů, včetně tří nad Belgorodskou oblastí, sedmi nad Kurskou oblastí, dvou nad Voroněžskou, 21 nad Rostovskou a pěti nad Astrachaňskou oblastí.

Zasažené cíle

Ukrajinské drony zasáhly několik ropných skladů a dalších strategických cílů v Rusku. V Krasnodarském kraji došlo k požárům v obcích Pavlovskaja a Leningradskaja, které způsobil útok dronů. Tyto útoky jsou součástí širší kampaně Ukrajiny zaměřené na narušení ruského ropného průmyslu, který je klíčový pro zásobování ruské armády. Útoky na ropné sklady a infrastrukturu v jižním Rusku jsou dalším krokem v této kampani​ (Euromaidan Press)​​ (DW)​.

Tyto útoky ukazují na schopnost Ukrajiny zasáhnout hluboko na ruském území a způsobit významné škody ruským strategickým zásobám. Prezident Zelenskyj a další představitelé Ukrajiny jasně deklarovali, že budou pokračovat v takových útocích, aby oslabili ruské vojenské kapacity.