blank

Voroněž vyhlašuje stav nouze po útoku dronů

7. 7. 2024 Vyp Od Jan Novák, Kassandra

AKTUALIZOVÁNO – důvody výběru cíle (níže)

Voroněž, Rusko – V ranních hodinách bylo ve městě Voroněž vyhlášeno mimořádné situace po sérii explozí, které byly přičítány útoku ukrajinských dronů. Výbuchy poškodily několik budov a místní úřady musely rychle zasáhnout.

Detaily incidentu: Podle starosty Voroněže Vadima Kstenina byly v mnoha budovách rozbity okna a obyvatelé jednoho obytného bloku byli evakuováni. Navzdory závažnosti situace nebyly hlášeny požáry ani jiné větší následky. Stav nouze umožní rychlé provedení potřebných opatření, včetně výměny rozbitých oken a náhrady škod na majetku​ (Українська правда)​​ (Kyiv Post)​.

Oběti a reakce: Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že bylo zničeno pět ukrajinských dronů a tři další byly zadrženy během noci. Obrázky distribuované gubernátorem Voroněže Alexandrem Gusevem ukazovaly poškozenou obytnou budovu, kde byla zraněna malá dívka, narozená v roce 2013, fragmenty sestřeleného dronu. Dívka utrpěla řezné rány na paži, noze a krku a okamžitě jí byla poskytnuta lékařská pomoc​ (Kyiv Post)​.

Pozadí a reakce: V regionu došlo v posledních týdnech k několika útokům, přičemž poslední incident zesílil snahy místních úřadů chránit obyvatele. Tento útok je součástí probíhajících nepřátelství, včetně předchozího náhodného shození bomby ruským letounem na vesnici Petropavlovsk na začátku měsíce​ (Українська правда)​​ (Kyiv Post)​.

Důvody úderu na Voroňež

Ukrajinský dronový útok na město Voroněž nebyl náhodou, ale měl konkrétní strategický význam. Podle dostupných informací byly cílem tohoto útoku vojenské objekty, včetně leteckého výcvikového centra a dalších vojenských zařízení ve městě Voroněž. Tímto útokem chtěla Ukrajina zasáhnout klíčové vojenské infrastruktury a narušit ruské vojenské operace​ (euronews)​​ (RadioFreeEurope/RadioLiberty)​.

Ukrajina tímto krokem také ukázala svou schopnost provádět údery hluboko na ruském území, což má za cíl nejen způsobit fyzické škody, ale také psychologicky působit na ruskou populaci a vojenské vedení. V tomto kontextu byly útoky zaměřeny na zvýšení tlaků na Rusko a narušení jeho vojenských kapacit​ (Yahoo)​.

Zdroje: